Op weg naar gendergelijkheid

Gendergelijkheid is een fundamenteel mensenrecht. De verwezenlijking ervan heeft belangrijke sociaal- economische gevolgen. Helaas is genderongelijkheid diep geworteld in de samenleving. Sustainable Development Goal nr. 5 van de Verenigde Naties staat voor het bereiken van gendergelijkheid en het empoweren van alle vrouwen en meisjes. Hoewel er vooruitgang is geboekt, heeft geen enkel land ter wereld gendergelijkheid bereikt.

  • Bijna 40% van de vrouwen en meisjes, oftewel 1,4 miljard mensen, leeft in landen die geen gendergelijkheid kennen.
  • Volgens recente gegevens uit zo’n 90 landen besteden vrouwen gemiddeld grofweg drie keer meer uren per dag aan onbetaalde zorg en huishoudelijk werk dan mannen. De beschikbare tijd voor betaald werk, onderwijs en vrije tijd wordt hierdoor beperkt. De consequentie is dat de op gender gebaseerde sociaal-economische achterstanden verder worden versterkt.
  • Vrouwen verdienen in Nederland 36 procent minder dan mannen. De loonkloof heeft als gevolg dat vrouwen in een heel werkend leven gemiddeld 300.000 euro mislopen (College voor de rechten van de mens, cijfers 2023).
  • Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op alle niveaus als het gaat om politiek leiderschap. Vanaf 1 januari 2019 varieerde de vertegenwoordiging van vrouwen in de nationale parlementen wereldwijd van 0 tot 61,3%, met een gemiddelde van 24,2%.
  • Online misogynie – haat specifiek gericht tegen vrouwen – beperkt in Nederland vrouwelijke gemeenteraadsleden in hun functioneren en hun politieke ambities (onderzoek Atria)
  • Terwijl vrouwen 39% van de mondiale werkgelegenheid vertegenwoordigden, werd in 2018 slechts 27% van de managementposities in de wereld door vrouwen bezet.
  • 35% van de vrouwen wereldwijd heeft tijdens hun leven te maken gehad met partnergeweld of seksueel geweld.
  • Wereldwijd trouwde één op de vijf meisjes vóór de leeftijd van 18 jaar.

Sta samen met vrouwen en meisjes wereldwijd

Laatste nieuws

Linkjes

Commissie voor de positie van de vrouw

Lokale dienstverlening en belangenbehartiging

Duurzame ontwikkelingsdoelstelling

Zonta bij de Raad van Europa

Zonta bij de Verenigde Naties

ZontaSaysNO.com

Doe mee

Sluit je aan bij de duizenden Zonta-leden
die met partner-organisaties duurzaam
het verschil willen maken voor vrouwen en meisjes.